2010. január 25., hétfő

Mennyi az annyi?

Minden relatív... ezt elég korán megtapasztaljuk. Amikor hevesen érvelünk valami mellett vagy ellen, gyakran jutunk erre a következtetésre. Ám vannak olyan helyzetek, amikor az ember joggal várja el, hogy ami van, az annyi legyen amennyi, bárhonnan nézzük. Se több, se kevesebb.

A fehérvári kórházban előszeretettel stresszelik az amúgy is idegbajos friss anyukákat azzal, hogy megkérik, vigyék be etetés előtt és után a babát, hogy lássák eleget eszik-e. A következő szöveges feladat méltán lehetne az idei nehéznek mondott középiskolai matek felvételi egyik példája. Ha jár erre egy matematikus-fizikus professzor, aki nem mellesleg a misztikus tudományokban is otthon van, nyugodtan besegíthet.
1. Adott egy baba. Vigyük ki ezt a babát a nővérkeszobába és mérjük meg. Ekkor a következő eredményt kapjuk: 2820 g. Ezután térjünk vissza a szobába és nyugodtan konstatáljuk, hogy a baba evés nélkül elaludt.
2. Ébredés után, pelenkacsere nélkül vigyük ki ismét, mérjük meg. Az eredmény a következő: 2830 g. (segítség: Merüljön fel bennünk a gyanú, hogy a gyermek esetleg levegővel táplálkozik!)
3. Térjünk vissza a szobába, etessük meg, majd ismét vigyük ki mérlegelésre. Eredmény: 2820 g. (segítség: Gondolkodjunk el rajta, hogy a gyermek esetleg több kalóriát éget el evés közben, mint amennyit bevisz!)
4. Hitetlenkedve szemléljük az eredményt, majd néhány másodperc eltetlével mérjük meg ismét a babát. Ekkor a következő eredményt kapjuk: 2830 g. (segítség: Ismét gondolkodjunk el rajta, hogy a gyermek esetleg néhány levegővétel segítségével 10 g táplálékhoz jutott!)
5. Ellenőrzés képpen végezzük el a kísérletet harmadszor is, ami a következő eredményre vezet: 2840 g.

Kérdés: Mennyit evett a gyermek?

A csalás elkerülése végett a következő sorokat csak akkor olvassuk el, ha már megoldottuk a feladatot, vagy végképp feladtuk.

Válasz: A rendkívül okos és fifikás csecsemősnővér szerint 10 g-ot, ami kevés.

Így a kísérlet eredménye: a gyermekbe erőszakkal beletáplált cukros víz, majd a szobába visszatérve 5 perc öklendezés, hogy az amúgy is levegő evő baba a felesleges "tápláléktól" megszabaduljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd a magadét...